RSS

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

«Ανέλαβα ποινικές ευθύνες γιατί άλλοι απέφυγαν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες»

Βολές Τσουκάτου κατά ΠΑΣΟΚ
«Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει τι συνέβαινε τότε με τις χορηγίες» ήταν η αντίδραση του Θ. Τσουκάτου όταν ρωτήθηκε για την αντιμετώπιση του ΠΑΣΟΚ απέναντί του.
Ο κ. Τσουκάτος επέμενε ενώπιον της εξεταστικής ότι τα χρήματα της Siemens πήγαν στο ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε ότι η Δικαιοσύνη «δεν έχει διατυπώσει κατηγορία εναντίον του, ότι κράτησε έστω κι ένα ευρώ από τα χρήματα».
Εμμένει στις θέσεις του, τις οποίες από την πρώτη στιγμή εξέφρασε, ο Θόδωρος Τσουκάτος (πρώην βουλευτής και πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτης) ο οποίος εξετάζεται από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens για το 1 εκατ. ευρώ, που πήρε το 1999 από τα «μαύρα ταμεία» της Εταιρίας και, όπως έχει πει, τα κατέθεσε στα ταμεία του κόμματος.
Σε τετρασέλιδο υπόμνημά του, που ανέγνωσε και κατέθεσε στην επιτροπή, παραδέχεται ότι οι χορηγίες στα κόμματα - αλλά μιλώντας ειδικά για το ΠΑΣΟΚ - από ιδιώτες «είναι παλιά και σε όλους γνωστή καθιερωμένη πρακτική, την κληρονόμησα δεν την καθιέρωσα», κατηγορεί μάλιστα τον δικό του κομματικό χώρο «για έλλειψη θάρρους να αναγνωρίσει την αντικειμενική πραγματικότητα του τρόπου χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών επί σειρά ετών». .

Σημειώνει ότι «ψεύδονται συνειδητά εκείνοι που βεβαιώνουν, πώς το δικό τους κόμμα - και μιλώ για τα μεγάλα - δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους, με αντίστοιχα ψηλές χορηγίες που ξεπερνούν κατά πολύ το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο οικονομικών ενισχύσεων του σχετικού νόμου».

Όσον αφορά το ηθικό σκέλος της υπόθεσής αυτής, ότι δεν νοιώθει πλέον διόλου περήφανος για τη συμμετοχή του, ιδιαίτερα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν σε βάρος της Siemens και των επιλήψιμων συμβάσεών της.

Σπεύδει αφενός να δηλώσει «συναρμόδιος» για την οικονομική καμπάνια εν όψει των ευρωεκλογών του 1999, ενώ αφήνει αιχμές για τους υπουργούς που χειρίστηκαν τις προγραμματικές συμβάσεις: «Δεν γνώριζα, ούτε και μπορούσα να γνωρίζω περί σχέσεων υπουργών ή στελεχών του ΟΤΕ με την Siemens», λέει.

Χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις εναντίον του κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσουκάτος απαντά και στις κατηγορίες που είχε εκφράσει αρχικά ο Μ. Χριστοφοράκος - και υιοθετούν και μέλη της εξεταστικής - για την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Ελβετία με διαχειριστή τον ίδιο.

Ο μάρτυρας το διέψευσε και σήμερα, σημείωσε ότι δεν κράτησε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα αυτά και παρέδωσε στην επιτροπή ανέκκλητο συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο να ψάξουν όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τόσο τους προσωπικούς, όσο και των μελών της οικογένειάς του.
newsbeast

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου