RSS

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι γίνεται, αν βρισκόμαστε μέσα στο αμάξι μας; Υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθούμε από κεραυνό; Η απάντηση στο ερώτημα είναι: εξαρτάται!
Όταν χτυπήσει ο κεραυνός τα ηλεκτρόνια απωθούνται μεταξύ τους και έχουν την τάση να διατρέχουν περιμετρικά την εξωτερική μεριά ενός μεταλλικού αντικειμένου(πχ αυτοκίνητο) όταν το διαπερνούν.
Ακόμα και αν αγγίξετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου καθώς το χτυπά κεραυνός, όλο το ηλεκτρικό φορτίο θα "περνά από την εξωτερική επιφάνεια και εσείς δεν θα νιώσετε το παραμικρό. Για τη δική σας ασφάλεια όμως, μην το προσπαθήσετε ποτέ, γιατί δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα φτιαγμένα από μέταλλο. Πολλά έχουν πλαστικά μέρη ή μικρο ίνες. Επίσης μερικά μέρη του αυτοκινήτου όπως διακόπτες και χερούλια, μπορεί να είναι απευθείας συνδεδεμένα με το εξωτερικό με αποτέλεσμα να περάσει το ηλεκτρικό φορτίο στο σώμα σας! Πλέον τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν ασφαλείς κλωβούς που αποτρέπουν ηλεκτροπληξία. Δεν τεστάρονται όμως για τέτοιου είδους φθορές σε αντίθεση π. χ. με τα crash-test...
Γενικά μέσα σε ένα μεταλλικό αυτοκίνητο αν αποφύγετε να πιάνετε τα χερούλια, τους διακόπτες κτλ. θα είστε απόλυτα ασφαλείς κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου