Στο μικροσκόπιο της τρόικας μπαίνουν και τα στοιχεία εφαρμογής του ασφαλιστικού. Στην κατεύθυνση αυτήν το υπουργείο Εργασίας, παράλληλα με τη μείωση των δαπανών, προχωρεί και στα παρακάτω μέτρα:
1. ΑΡΧΙΖΕΙ η εφαρμογή από 1.1.2011 των δυο νέων ασφαλιστικών νόμων (3263/2010 και 32654/2010), επιφέροντας δυσμενείς ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όλους τους ασφαλισμένους.
2. «ΜΠΑΙΝΕΙ μαχαίρι», έως το τέλος του 2011, στις επικουρικές συντάξεις των ελλειμματικών ταμείων (ΔEKO, τραπεζών κ.α.), καθώς θα «προσαρμόζονται», ώστε να υπάρχει «ισορροπία παροχών και εισφορών».
3. ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ -βασική, αναλογική και επικουρική- θα ανακαθορίζονται ανά διετία, με βάση αναλογιστικές μελέτες που θα αποτυπώνουν τις οικονομικές δυνατότητες κάθε ταμείου χωριστά. Mε δεδομένα αφενός τη δέσμευση να μην ξεπεράσει η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2,5% του AEΠ έως το... 2060 και αφετέρου τη δεινή οικονομική κατάσταση που ήδη αντιμετωπίζουν τα ταμεία (με συνεχή επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων και συνταξιούχων), η συγκεκριμένη διάταξη του ασφαλιστικού νόμου προμηνύει μειώσεις στις συντάξεις. Kαι αποκλείει την επαναφορά, χωρίς άλλα ισοδύναμα εισπρακτικά μέτρα, της 13ης και 14ης σύνταξης.
4. ΑΠΟ ΤΗΝ 1η Ιανουαρίου 2014 οι συντάξεις (που θα παραμείνουν «παγωμένες» έως τα τέλη του 2013, με βάση το μνημόνιο και το νέο ασφαλιστικό νόμο) θα αναπροσαρμόζονται με νόμο ανάλογα με το ΑΕΠ και το δείκτη τιμών καταλανωτή (και όχι με βάση τις κατά κανόνα υψηλότερες αυξήσεις που έδιδε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).
5. ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ δραστικά έως τον Iούλιο του 2011 η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που δίνει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Στόχος είναι να παραμείνει στη λίστα μόλις το 10% των επαγγελμάτων (γλιτώνουν την αύξηση των ορίων μόνον όσοι συνταξιοδοτούνται έως το 2015), ενώ ο κατάλογος αυτός θα επαναξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
kalesma
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου