RSS

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Τρέχουν τώρα για να νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις του εξωτερικού

Γιατί οι εξαγωγείς μαύρου χρήματος επιλέγουν να νομιμοποιούν τις καταθέσεις τους, διατηρώντας όμως τα χρήματα στο εξωτερικό, με την καταληκτική ημερομηνία να πλησιάζει και τη δαμόκλειο σπάθη του ΣΔΟΕ να επικρέμεται.
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις ΔΟΥ της χώρας, με εκατοντάδες πολίτες που έχουν γκρίζα χρήματα στο εξωτερικό να σπεύδουν για να επωφεληθούν της ρύθμισης που τους επιτρέπει να νομιμοποιήσουν οριστικά τις σχετικές καταθέσεις τους.

Η παραπάνω σπουδή αποδίδεται στο ότι πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία(15 Οκτωβρίου) μέχρι την οποία θα βρίσκονται σε ισχύ οι ευεργετικές διατάξεις για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, σε συνδυασμό, βέβαια, με τη δαμόκλειο σπάθη του ΣΔΟΕ που επικρέμεται πάνω από τους ύποπτους καταθέτες του εξωτερικού. Άλλωστε, όπως έχει γνωστοποιηθεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν στην κατοχή τους λίστες και cd με ονόματα και διευθύνσεις. «Ξέρουμε ποιοι είστε», θυμίζουμε, ήταν το σαφές μήνυμα που είχε στείλει, μέσω της voria.gr, προς τους εξαγωγείς μαύρου χρήματος, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι περισσότεροι από τους πολίτες που έχουν απευθυνθεί τις τελευταίες μέρες στις εφορίες αξιοποιούν τη δυνατότητα νομιμοποίησης των χρημάτων τους, διατηρώντας τα στο εξωτερικό, με την καταβολή φόρου 8% επί του συνόλου των καταθέσεων. Δεν επιλέγουν, δηλαδή, να επαναπατρίσουν αμέσως τα χρήματα, πληρώνοντας μικρότερο φόρο(5%). Και τούτο διότι εμφανίζονται ακόμα δύσπιστοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, με την πρώτη επιλογή(φόρος 8%), όπως λένε παράγοντες της αγοράς, αφενός διασφαλίζουν τα χρήματά τους σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για τις καταθέσεις, και αφετέρου μπορούν να είναι ήσυχοι ότι θα μπορέσουν να τα επαναπατρίσουν χωρίς πρόβλημα όταν και αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο εσωτερικό.

Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα, σε ορισμένες ΔΟΥ, έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα απαραίτητα έντυπα που συμπληρώνουν όσοι ζητούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων του εξωτερικού, η οποία από τότε που τέθηκε σε ισχύ και μέχρι πριν 2-3 εβδομάδες δεν είχε ουσιαστικά λειτουργήσει.
VORIA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου