RSS

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Σε απόλυτο φιάσκο αναμένεται να εξελιχθεί η διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των αποδείξεων των πολιτών

Αποδείξεις: Πάνε για το καλάθι

Σε απόλυτο φιάσκο για το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εξελιχθεί η διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των αποδείξεων των πολιτών, προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Κι αυτό γιατί, οι εφορίες που ήδη υπολειτουργούν με μείωση του προσωπικού κατά 20 - 50% λόγω μαζικών συνταξιοδοτήσεων, αδυνατούν πρακτικά να ελέγξουν κάθε μικρό δέμα (περί αυτού πρόκειται) με τις εκατοντάδες αποδείξεις που θα στείλει κάθε φορολογούμενος και να αποκτήσουν ακριβή εικόνα για το εάν συγκεντρώνει ή όχι τις απαραίτητες για να πάρει το πολυπόθητο αφορολόγητο.
Το σύστημα, που πέρασε από διαδοχικές εκδοχές μέχρι την τελική του μορφή προβλέπει πλέον δύο

τρόπους προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποστείλουν τις αποδείξεις τους στην Εφορία για εκκαθάριση.
Ο πρώτος, είναι να τις συγκεντρώσουν αθροίζοντας το συνολικό ποσό, τα τις βάλουν μέσα σε ένα φάκελο και να τις αποστείλουν στην Εφορία όπου ανήκουν. Αυτό που δεν λέει το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι στην πραγματικότητα η μόνη υπάρχουσα δυνατότητα είναι μόνον ο δειγματοληπτικός τυχαίος έλεγχος κάποιου μικρού ποσοστού φορολογούμενων, των οποίων οι φάκελοι θα ανοιχθούν και οι αποδείξεις τους θα καταμετρηθούν για να επαληθευθεί το ποσό που συγκέντρωσαν.
Ο δεύτερος τρόπος, είναι κάθε φορολογούμενος να μπει μέσω internet στην ειδική σελίδα του υπουργείου Οικονομικών όπου βρίσκεται φόρμα συμπλήρωσης αποδείξεων και εκεί να καταχωρήσει κάθε μία ξεχωριστά και το ποσό που αναγράφει. Ο τρόπος αυτός αρχικά είχε προκριθεί για όλους τους φορολογούμενους, αλλά μετά τις αντιδράσεις για τη μετατροπή των πολιτών σε φοροτεχνικούς, αναιρέθηκε η υποχρεωτικότητα του μέτρου και το μπαλάκι έπεσε στις εφορίες.
Αν και μέχρι τώρα, δεν συζητείται κάποια τροποποίηση, όπως για παράδειγμα, η εμπλοκή φοροτεχνικών γραφείων στη διεκπεραίωση, καθώς θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος για κάθε φορολογούμενο, το υπουργείο φαίνεται πως έχει αποφασίσει να διατηρήσει ζωντανό με τεχνητή υποστήριξη, το κύμα των αποδείξεων.
Καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι συζητήσεις, ότι στην πραγματικότητα οι εκατοντάδες αποδείξεις που συγκεντρώνει κάθε φορολογούμενος, μόνον χώρο στο σπίτι του πιάνουν, παρά τόπο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεδομένου ότι εάν δεν ελεγχθεί κάθε απόδειξη και δεν διασταυρωθεί με τα οικονομικά στοιχεία κάθε καταστήματος ή ελεύθερου επαγγελματία που την έχει εκδώσει, ο πόλεμος για τη φοροδιαφυγή έχει λήξει πριν καν αρχίσει.
news247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου