RSS

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Τα μυστικά της σημερινής συμφωνίας, πέρα από τις… χαρούλες που κάνουν στην τηλεόραση τα ντελίβερι μπόις είναι τα εξής:
1. Η συμφωνία προβλέπει ένα ποσό της τάξης των 40-45 δισ. ευρώ για φέτος και επιπλέον δανεισμό τα επόμενα χρόνια αν αυτό γίνει αναγκαίο.
2. Το επιτόκιο είναι 5% για τα διακρατικά δάνεια και 3%-3,5% για τα χρήματα που θα δώσει το ΔΝΤ.
3. Εδώ κρύβεται το μεγάλο σοκ: Η Ελλάδα θα πρέπει μόλις τελειώσει η τριετία και έχει πάρει φυσικά τα χρήματα, να τα επιστρέψει πίσω, προσαυξημένο, ανάλογα με το επιτόκιο που έχει συμφωνηθεί. Π.χ. αν δοθούν 30 δισ. με 5% για τα επόμενα πέντε χρόνια το επιπλέον ποσό θα είναι γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ. Συν φυσικά το δάνειο με το επιτόκιο από το ΔΝΤ.
Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να βρούμε και να πληρώσουμε τους… σωτήρες Ευρωπαίους τα επόμενα τρία χρόνια, όταν τα δάνεια από την αγορά αφορούσαν 10ετή και πλέον ομόλογα. Αυτό σημαίνει νέες αιματηρές περικοπές και βαθιά ύφεση για τουλάχιστον μία τριετία. Ο ελληνικός λαός θα επωμιστεί το βάρος του δανεισμού και φυσικά των λαθών της κυβέρνησης που οδήγησε τα spreads σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Και κάτι τελευταίο αλλά εξαιρετικά σημαντικό: Σύμφωνα με πληροφορίες μας, την Παρασκευή το απόγευμα η συζήτηση για το επιτόκιο δανεισμού από την Ευρώπη κινούνταν στα επίπεδα του 3,5% – 3,75%. Το Σάββατο φέρεται να είχε κλειδώσει γύρω στο 4,25%-4,5% και για ποσό 25 δισ. ευρώ. Πώς ξαφνικά φτάσαμε στα 40 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 5%; Τόσο γαλαντόμοι είναι οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί που μέχρι πρότινος δεν έδιναν ούτε ευρώ στην Ελλάδα; Και με ποιο τρόπο θα περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους;
Με λίγα λόγια δεν τους κοροϊδέψαμε εμείς. Αυτοί μας έχουν κοροϊδέψει βάζοντάς μας να πληρώσουμε σε τρία χρόνια ένα τεράστιο δάνειο, με υψηλό επιτόκιο και με αβέβαιο αποτέλεσμα αφού η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι άθλια και δεν διορθώνεται με τίποτε.

Από το antinews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου