RSS

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αν κατανοήσουμε τι σημαίνει «ντροπαλότητα» μπορεί να δούμε ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του παιδιού και όχι ένα πρόβλημα

Ντροπαλά παιδιά… θορυβημένοι γονείς!
Πολλά παιδιά χαρακτηρίζονται ως ντροπαλά.

Τα παιδιά μπορεί να είναι ντροπαλά με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς λόγους. Το να καταλάβουμε το γιατί, το δικό μας παιδί προσωπικά είναι ντροπαλό, είναι μια καλή αρχή για να το βοηθήσουμε να ξεπεράσει σε κάποιες καταστάσεις την ατολμία του χωρίς όμως να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη δική του μοναδική προσωπικότητα.

Κάντε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σας. Πότε δείχνει το παιδί να είναι ντροπαλό;

* Σε πάρτι;
* Όταν συναντά καινούριους ανθρώπους;
* Όταν το επαινείται μπροστά σε άλλους;
* Μήπως ντρέπεται να φάει μπροστά σε κόσμο;
* Όταν τηλεφωνεί;
* Μήπως όταν χρειάζεται να κάνει κάποια παρουσίαση στο σχολείο (ένα ποίημα, ή σε μία εργασία;)

Τι να κάνετε

* Κάντε αυτά τα πράγματα που θα θέλατε να κάνει το παιδί σας! (Μιλήστε με άλλους ανθρώπους, πηγαίνετε πρώτοι στο μπουφέ, ζητήστε βοήθεια από έναν υπάλληλο στο σούπερ μάρκετ, αφήστε μηνύματα σε τηλεφωνητές κ.α. Όλα αυτά κάντε τα μπροστά στο παιδί, χωρίς όμως να του εξηγείται ή να του κάντε κήρυγμα.
* Να είστε φιλικοί. Χαμογελάστε, καλημερίστε τους γείτονες ή τους άλλους γονείς στο σχολείο.
* Επαινέστε όταν κάνουν κάτι που σας αρέσει. Για παράδειγμα πείτε: «Μου άρεσε πολύ όταν πήγες και ζήτησες βοήθεια από τη φίλη σου ή Σε θαύμασα όταν μίλησες πρώτος στις κούνιες»
* Κανονίστε συγκεντρώσεις και πάρτι όσο το δυνατόν νωρίτερα για το παιδί σας.
* Αναγνωρίστε τα θετικά του κομμάτια και δείτε σε ποιον τομέα τα καταφέρνει καλά. Είναι καλό στα καλλιτεχνικά; Μήπως στον αθλητισμό; Μήπως του αρέσουν τα μαθηματικά; Το διάβασμα; Μήπως είναι καλό στην οργάνωση; Ή μήπως του αρέσει να βοηθά ζώα και ανθρώπους; Βρείτε τον τομέα του παιδιού σας και φέρτε σε επαφή με άλλα παιδιά που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα.
* Δείξτε του ότι εκτιμάτε τη γνώμη του. Ρωτήστε το για παράδειγμα: «Που θα σου άρεσε να βάλουμε αυτή τη γλάστρα»; Ακόμα και αν το μέρος που διάλεξε δεν σας αρέσει, τοποθετήστε τη γλάστρα εκεί που σας υπέδειξε.

Τι να μην κάνετε

* Μην φέρνετε το παιδί σας σε δύσκολη θέση δημόσια ή ιδιωτικά εξ΄αιτίας της ντροπαλότητάς του.
* Μην κρίνετε το παιδί σας.
* Μην του βάζετε ταμπέλες.
* Μην το ειρωνεύεστε αν κάνει λάθη.
* Μην κάνετε τα πράγματα που μπορεί να κάνει για τον εαυτό του. Για παράδειγμα αν σε ένα πάρτι θέλει να να πάτε εσείς να του βάλετε τούρτα πείτε για π.χ «Μόλις έκατσα και η αλήθεια είναι ότι είμαι λίγο κουρασμένη. Αν θες πήγαινε βάλε μόνος σου/μόνη σου».

Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι η ζωή είναι μια συνεχομένη διαδικασία που προϋποθέτει το κουράγιο να περνάμε μέσα από τον φόβο. Και αυτή είναι μια μάχη που δίνουμε είτε είμαστε ενήλικες είτε είμαστε παιδιά.

Τέλος, αναγνωρίστε ότι έχετε ένα παιδί το οποίο είναι ευαίσθητο, ήσυχο, ζεστό, με βαθιά συναισθήματα. Ο κόσμος θα ήταν φτωχότερος χωρίς αυτά τα συναισθήματα και αυτές τις ιδιότητες.

Νάνσυ Ψημενάτου

www.understanding-self.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου