RSS

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Δεκατέσσερις αξιωματούχοι που υπηρέτησαν υπό το χουντικό καθεστώς του στρατηγού Α. Πινοσέτ στη Χιλή, δικάζονται ερήμην τους σε γαλλικό δικαστήριο

14 ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΠΙΝΟΣΕΤ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ
Δεκατέσσερις αξιωματούχοι που υπηρέτησαν υπό το χουντικό καθεστώς του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή, δικάζονται ερήμην τους σε γαλλικό δικαστήριο. Η δίκη σχετίζεται με την εξαφάνιση τεσσάρων πολιτών μετά την άνοδο του δικτάτορα στην εξουσία και οι κατηγορίες περιλαμβάνουν απαγωγή και βασανισμό.
Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχοι της χιλιανής χούντας που δικάζονται ήταν ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού την περίοδο εκείνη. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο Μανουέλ Κοντρέρας, πρώην μέλος της μυστικής αστυνομίας της Χιλής (DINA). Η ετυμηγορία αναμένεται μέσα σε αυτό το μήνα...

Οι τέσσερις Γάλλοι πολίτες εξαφανίστηκαν την περίοδο μεταξύ 1973 και 1975, τα πρώτα χρόνια της ανόδου του Πινοσέτ στην εξουσία. Μεταξύ αυτών ήταν και ο σύμβουλος του Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, Ζωρζ Κλάιν, όταν πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα. Τα ονόματα των 13 Χιλιανών και του ενός Αργεντίνου που κατηγορούνται για απαγωγή, αυθαίρετη κράτηση, βασανισμό και βάρβαρες πράξεις διαβάστηκαν στο δικαστήριο όπου παρίσταντο οι συγγενείς των θυμάτων.
«Φυσικά η Χιλή δεν εκδίδει τους υπηκόους της, ωστόσο η Χιλή θα είναι η φυλακή τους. Εάν περάσουν τα σύνορα, θα συλληφθούν» δήλωσε η δικηγόρος που εκπροσωπεί τα μέλη των οικογενειών, Σοφί Τονόν. Η ίδια θεωρεί ότι είναι σημαντικό να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι δεν ήταν εκεί για να ακούσουν τις μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν βασανίσει, να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και να κατανοήσουν το μέγεθος των πράξεών τους.
Ο ίδιος ο Πινοσέτ εμπλέκεται στις εξαφανίσεις των τεσσάρων Γάλλων, ωστόσο πέθανε το 2006 πριν προλάβει να δικαστεί. Την περίοδο του καθεστώτος του, από 1973 έως το 1990, πάνω από 3000 άτομα εξαφανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν λόγω της αντίθεσής τους σε αυτό.
fimotro

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου