RSS

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΕ...


Την ευαισθητοποίηση προσωπικά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσε το δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» για την απόκτηση τριώροφης κατοικίας από τη σύζυγο του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ακριβώς απέναντι από την...

Ακρόπολη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα της Δικαιοσύνης να ελέγξει το όλον θέμα, καθώς κρίθηκε ότι για την απόκτηση αυτής της κατοικίας, πρόσφατα, λίγες ημέρες πριν ψηφιστεί ο νόμος που αλλάζει τη φορολογία σε εξωχώριες εταιρείες, προκύπτουν πολλά ερωτήματα.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, πρώην ΣΔΟΕ, έχει ξεκινήσει ήδη έλεγχο σε περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού και της συζύγου του, ενώ ελέγχονται και οι δύο υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες είχαν στην κυριότητά τους διαδοχικά το συγκεκριμένο ακίνητο. Το τριώροφο της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από τα πιο γνωστά οικήματα του κέντρου, περιήλθε στην κυριότητα της συζύγου του πρώην υπουργού με μεταβίβαση από υπεράκτια εταιρεία στην οποία ανήκε, με καταβολή ορισμένου ποσού 450 χιλ. ευρώ σε μετρητά και με ανάληψη δύο δανείων συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων ευρώ.
Η Εισαγγελία της Αθήνας μελετά την υπόθεση προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές πλευρές προς διερεύνηση για την πρόσφατη απόκτηση της κατοικίας από την κ. Βίκυ Σταμάτη, σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ αναμένει και τα αποτελέσματα της έρευνας της ΥΠΕΕ τόσο για τα οικονομικά του ζεύγους, μετά την αποχώρηση του πρώην υπουργού από την πολιτική, όσο και τη σύνθεση των δύο υπεράκτιων εταιρειών Nobilis και Torcaso, που ήταν στο παρελθόν ιδιοκτήτριες του εν λόγω ακινήτου. Η όποια απόφαση της Εισαγγελίας αναμένεται να ληφθεί σήμερα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η υπεράκτια εταιρεία Nobilis LLC δεν είχε καταβάλει φόρο 3%, όπως υποχρεούται ως υπεράκτια εταιρεία, τουλάχιστον για το 2008.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει αποφανθεί με την υπ' αρ. 178/2004 γνωμοδότησή του ότι τα ακίνητα που κατέχονται από τέτοιου είδους εταιρείες δεν απαλλάσσονται από την καταβολή του φόρου 3% εφόσον δηλώσουν τα φυσικά πρόσωπα στα οποία ανήκουν οι μετοχές. Οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου σημείωναν ότι η διαφορά της τιμής κτήσης από την κ. Σταμάτη προς την τιμή κτήσης της Nobilis από την κυπριακή Torcaso θα πρέπει να φορολογηθεί με 25% ως κέρδος της εταιρείας και επιπλέον να πληρωθεί ο φόρος της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και το ΕΤΑΚ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου